Ce este designul interior biofilic și de ce ai nevoie de o casă biofilică!

O dată cu începerea pandemiei, vânzările de plante de apartament au crescut vertiginos. Nu este de mirare. Pentru că majoritatea dintre noi petreceam peste 90% din timp în casă, sufletele noastre tânjeau după o conexiune cu natura.  

Şi există motive întemeiate pentru acest lucru. S-a demonstrat că prezența designului interior biofilic, care implică integrarea plantelor și altor elemente naturale în casele și birourile noastre, poate reduce stresul, poate scădea tensiunea arterială și crește productivitatea, creativitatea și bunăstarea generală. Ai experimentat vreodată o senzație similară în preajma plantelor?

Conceptele de biofilie și design interior biofilic sunt perfecte pentru tine dacă te identifici cu cele de mai sus.

 

Ce este designul interior biofilic?

Designul interior biofilic este un concept folosit în domeniul arhitecturii biofilice și construcțiilor pentru a dezvolta o conexiune mai puternică între oameni și natură. Acesta se realizează prin încorporarea elementelor naturale spațiului și a designului arhitectural care imită mediul natural.

Termenul "biofilic" este derivat din "biophilia", care se referă la tendința umană înnăscută de a fi atrasă și de a simți o afinitate profundă față de natură. În anii 1980, psihologul american Edward O. Wilson a popularizat termenul de "Design Biofilic", observând creșterea urbanizării și dezvoltarea unei deconectări din ce în ce mai mari față de natură.

În esență, designul biofilic încorporează elemente de design care ne apropie de natură, creând un mediu care îmbunătățește starea noastră generală de bunăstare mentală și emoțională în casele noastre.

Designul interior biofilic nu înseamnă doar să pui plante în apartamentul sau casa ta; acesta înglobează diverse modalități de integrare a naturii în designul interior și în construcții. Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea luminii naturale, a aerului proaspăt, a materialelor organice și prin încorporarea formelor organice care imită designul caracteristic naturii. Estetica designului biofilic implică adoptarea unui stil de viață bazat pe natură și impregnarea decorului biofilic în întreaga casă. 


Cum poți să transformi casa ta într-o locuință biofilică? Iată 5 sugestii practice și ușoare de design și decor biofilic pentru a crea o casă biofilică:


Sfatul nr. 1: Începeți cu câte o cameră pe rând

Indiferent dacă vreți un birou biofilic, o bucătărie biofilică, un dormitor biofilic sau chiar o baie biofilică, fiți conștienți în privința a ceea ce doriți în casa voastră. Creați un panou pe Pinterest cu fotografii de dormitoare care vă inspiră, de exemplu și alegeți obiecte mici pe care le puteți cumpăra sau crea acum.

Puteți începe o măsuță elegantă pentru plante. Găsiți piese deosebite pe site-ul nostru, în secțiunea "Măsuțe pentru plante". 


Sfatul nr. 2: Scăpați de lucrurile care nu vă aduc bucurie

Nu trebuie să adoptați în totalitate stilul Marie Kondo, dar adoptarea unui stil de viață minimalist este un joc cu schimbări majore! Designul interior biofilic implică utilizarea spațiului în mod înțelept. Cu cât faceți mai multă ordine și scăpați de lucrurile de care nu aveți nevoie, cu atât veți fi mai fericiți. Dacă un obiect nu vă aduce bucurie și nu l-ați folosit de peste un an, donați-l. Transformați-vă casa într-un loc de relaxare, cu obiecte care vă încântă și nu care vă încarcă.


Sfatul nr. 3: Investiți în soluții practice de depozitare

O modalitate de a implementa un design biofilic în dezordinea de zi cu zi din casă este să investiți în soluții inteligente de organizare. Așadar, investiția în soluții practice de depozitare este cheia. Le puteți cumpăra noi sau puteți căuta oferte pe platforme precum Facebook. Găsești soluții practice și elegante de depozitare și pe pagina noastră.

Etajera din tec si metal Romanteaka 61x60 cm


Sfatul nr. 4: Adăugați plante în casa voastră

Plantele de interior sunt foarte populare în prezent. Și pe bună dreptate. O practică obișnuită a bunicilor era să facă schimb de plante sau butași cu vecinii sau prietenii, obicei care s-a cam pierdut între timp.

Nu sunteți pricepuți la grădinărit? Nu vă  faceți griji. Există multe modalități de a integra natura în viața voastră. Plante artificiale, reproduceri artistice și modele biofilice inspirate de natură (cum ar fi adăugarea scoicilor, formelor geometrice, pietrelor etc. în decorul vostru). Găsești numeroase decoruri potrivite pentru biofilici, cum ar fi decorațiunea cu flori uscate și scoici de mai jos.

Decoratiune din sticla Flora cu flori uscate, naturalSfatul nr. 5: Lăsați lumina să intre în casă!

Lumina naturală este benefică pentru sufletele noastre. Deschideți ferestrele, aerisiți casa în zilele frumoase și țineți draperiile deschise când puteți! Aceasta este una dintre cele mai simple modalități de a începe să introduceți în casa voastră astăzi o estetică biofilică în decorul interior!


Apropierea de natură este o alegere și un stil de viață și se aliniază foarte bine cu estetica designului interior biofilic. Întrucât stresul continuă să fie un factor din ce în ce mai des întâlnit în lumea noastră, luarea unor măsuri simple și ușor de implementat în fiecare zi pentru a ne înconjura de forțele vindecătoare ale naturii este un mic pas pe care îl putem integra în viața noastră și a copiilor noștri.

Comentarii